Artykuł o zębach - o tym jak nalezy o nie dbać, o tym jak ważne są regularne wizyty u dentysty.

Problemy z psującymi się zębami

dentysta pszczynaWszyscy wiedzą, że o zęby trzeba dbać.
Ale co jeśli mimo wszelkich zabiegów, nasze...zęby nadal się psują? Cóż - jednym z najbardziej istotnych czynników powstawania próchnicy jest podatność zębów.

Na to niestety wpływu żadnego już nie mamy.

Jeżeli rygor higieniczny oraz dietetyczny (ograniczanie węglowodanów) nie wystarczają, to taki już urok (wątpliwy) naszych zębów.

Po prostu trzeba się z tym pogodzić i regularnie chodzić do dentysty.

Warto jednak pamiętać, że zaniedbanie może znacznie pogorszyć problem.

Jeżeli nie mamy szczęścia do mocnych zębów, bo w genetycznym losowaniu nam nie przypadły, to warto dołożyć wszelkich starań by problem zniwelować.

Mycie zębów

Czy koniecznie trzeba myć zęby po każdym posiłku? Zdania na ten temat są podzielone.
Raczej taka rutyna nam nie zaszkodzi, jednak ogólnie pasta do zębów obojętnym środkiem nie jest. Bez wątpienia zęby zależy myć minimum 2 razy dziennie - rano i wieczorem (o czym wiedzą wszystkie dzieci, albo wiedzieć powinny).

Po posiłku warto skorzystać z bez cukrowej gumy do żucia, która pobudzi wydzielanie śliny (mającej działanie antybakteryjne), dobrze sprawdzi się też płyn do płukania ust.

Oprócz mycia zębów warto tez zadbać o nie w inny sposób.

Dieta i stan zębów

dentysta pszczyna Jednak a propos zębów, warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt - na dietę.
Zęby nie psują się od powietrza, tylko od jedzenia.
To bardzo ważny czynnik, o którym łatwo zapomnieć.

Nawet perfekcyjna higiena jamy ustnej nie uchroni naszych zębów przed problemami, jeżeli nie będziemy pilnować tego, co jemy. Tak, to prawda - to co najbardziej psuje zęby to słodycze i ogólnie - cukry.

Resztki takiego jedzenia powodują powstanie kwasów, który niszczy szkliwo zęba.

Słodycze są niezdrowe również z innych powodów, tak więc nie przyzwyczajajmy swoich dzieci do słodkich napojów (tak, tak - zawierają morze cukru).

Jednak obecnie cukier jest niestety praktycznie wszędzie - mam tu na myśli syrop glukozowo-fruktozowy.

To świństwo jest tańszym zamiennikiem pospolitego cukru, jednak dużo bardziej szkodliwym dla organizmu.

Polecam znaleźć informację na ten temat i zainteresować się tematem. Jednak wróćmy do zębów.

O próchnicy

Próchnica zębów (łac.
caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.

acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.

Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.
salivarius, S.
mitis, S.
sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).

Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej.

Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w.

Widok do druku:

dentysta pszczyna